Iedereen heeft wel gemerkt dat boodschappen steeds duurder zijn geworden. Pasta, brood, zuivelproducten en olie zijn bijvoorbeeld erg gestegen in prijs. Deze prijsstijgingen zijn als gevolg van onzekerheden bij leveranciers over de prijzen van grondstoffen, transport, materialen en energie. Hoewel veel mensen klagen over deze stijgende prijzen, wordt in de meeste huishoudens tot wel 34 kilo voedsel per jaar weggegooid. De volgende tips kun je toepassen in de keuken om dit te voorkomen. Hiermee voorkom je voedselverspilling en kan je ook nog eens geld besparen, een win-win situatie!
Bewaar de restjes
Bewaar de restjes in een afgesloten bak in de koelkast. Je kan de etensresten gebruiken voor het maken van een nieuwe maaltijd. Het is daarom ook handig om een kleine voorraad aan algemene producten op te slaan in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan rijst, pasta, kruiden, sausen en graansoorten. Deze producten heb een relatieve lange houdbaarheidsdatum en zijn ideaal om te combineren met de overgebleven etensresten.
Nieuwe groente maken
Heb je overgebleven groente die je normaal gesproken weg zou gooien? Geef het een tweede leven door er een nieuwe groente uit te laten groeien. Bewaar de groenteresten en zet het in een glas met water of in de grond. Dit is geschikt voor groentes zoals zoete aardappel, radijs, knoflook of bosui. De plantdelen, zaden of stekjes kun je gebruiken voor het kweken van nieuw eetbare delen. Hiermee kan je flink besparen op het kopen van nieuwe groentes.
Ben je geïnteresseerd in nog meer manieren om geld te besparen? Lees hier hoe je geld kan besparen op je energiekosten!
Bouillon of soep maken
Het maken van een lekkere soep of bouillon is eenvoudig en hier heb je ook niet de beste groenten voor nodig. Je kan overgebleven schillen, stengels of ander etensresten gebruiken om dit te maken. Denk bijvoorbeeld aan aspergesoep waarbij je zowel de schillen als de volledig overgebleven asperges kan gebruiken voor het maken van een lekkere soep. Heb je nog geen tijd om de soep te maken? Bewaar dan de overgebleven schillen of stengels in de vriezer. Deze kunnen op een later moment gebruikt worden als ingrediënt. Het bewaren van etensresten in je vriezer heeft ook nog andere belangrijke voordelen. Dit lees je hier!
Verwerk het tot een smoothie
Een smoothie is een makkelijke manier om verschillende groentes en fruit te verwerken tot een lekkere en gezonde drankje. Restjes van bijvoorbeeld melk en yoghurt kunnen gebruikt worden voor het maken van een smoothie. Daarnaast heb je vaak ook overrijp fruit en overgebleven groenten die je kan gebruiken voor het maken van een smoothie. Denk aan het schil van een fruit of groente wat niet lekker is om los te eten, maar wel verwerkt kan worden in een smoothie door het in een blender te doen. Hiermee kun je snel je vitaminen binnen krijgen en voorkom je dat je eten moet weggooien.
Maak een dessert met kruimels
Een aantal overgebleven koekjes of wat kruimels van biscuit kan gebruikt worden voor een overheerlijke en gemakkelijk dessert. Verkruimel de koekjes. Kook enkele stuks vers fruit zoals appels of peren tot een moes en laat dit afkoelen. Doe vervolgens een laagje van dit moes, kruimels en slagroom in een leuk glas naar keuze. Laat dit nog eens circa 30 minuten afkoelen en je kunt genieten van je overheerlijke dessert.